Salam semua,cantek x kueh kt ats 2...bkn cantek jew rase nyew mmng sedap..mase first time saye mkn kueh 2 mmng saye ketagih gilew..pas2 saye tanyew la mk saye,mk resepinyew apew mak??bab acik bilew abis jew kueh 2 suwuh mak buat..ape slh nyew kitew wat kan haha!
mula2x saye x suke kueh niw bab x pernah wase skali ayh sumbat dlm mulut saye bawu ketagih!!mmng masew 2 malu gilew ngan ayh bab katew x sdp tp mkn juge lps ayh sumbat...
huhu!
Bahan A:di ayak bersama
- 250g tepung gandum
- 1 sudu teh serbuk penaik
- 1 sudu teh baking s0da
Bahan B:
- 125g gule icing
- 1/8 sudu teh garam
- 100g badam kisar(g0weng tanpa minyak)
- 1/2 sudu teh perise vanilla
- 200g minyak sapi(dicairkan dan disejukkan)
- pewarne hijau,pink dan kuning
Cara mebuatnyew:
- Satukan bhn A dan B keculali pewarne dlm satu bks.Gaul perlahan2x sehingga menjadi d0h yg lembut.Rehatkan adunan selama 20 min atau lbh.
- Bahagikan d0h kpd 3 bahagian dan letakkan pewarne secukupnyew.
- Susun d0h2x niw kpd 1 d0h yg pnjng dan bahagikan d0h niw kpd 10g setiap 1.
- Susun d0h kdlm dulang pembakar.Panaskan ketuhar,Bakar d0h pada suhu 150 c selama 15-20 min
- Biar kan sejuk setelah masak.Kemudian salutkan dengan gula caster
Cara mak saye buat kan menjadi bulat:
Mula2x mk saye bulat kan setiap d0h kdp 3g dh2 mk saye satu kan dan bulatkan menjadi betuk guli...
H0pe k0wang enj0y :)
No comments:
Post a Comment