huhu..kt gmbr kek karamel niw adew link bl0ck mak sayew.. ^_^
Hai cemua....saye nk share la resepi kek karamel niw...b0ley thn la cedap nyew tp mmng cedap p0wn rasenyew....kal0 ibu msk kek niw mestiw berebut takkan nyew adek-adek x berebut ngan saye skali berebut,bab rase kek niw mmng cedap....ariw 2 saye prnh t0l0ng
mak saye buat kek niw senang jew nk wat kek niw....
Bahan karamel dan cara nk buat
Gula Hangus:
2 sudu makan gula.
Letakkan dalam loyang yang nak bako kek .mak saye katew l0yang mesti saiz 8 inci..tp ik0t k0wang la......
Masak kat atas dapur dgn api yg perlahan sampei gula tu cair dan tuko kaler perang kehitaman.
Pastu tutup api dan biokan la gula hangus tu sejuk...kowang pegi buat next step plak.
Karamel:
- 1/2 tin susu cair
- 70g gula kastor (sape x suka manis leh la kurangkan ke 60g)
- 3 biji kuning telur
- 1/2 sudu teh esen vanila
Cara2:
- Masukkan gula dalam susu dan kacau hingga gula hancus
- gaul lemah lembut kuning telur dengan esen vanila
- Bila masing2 dah mesra dgn pasangan masing masing satukan la mereka.
- Tapis kedalam gula hangus yang dah sejuk tu...ketepikan seketika..pi buat next step
ha!mak caye pesan kalo nak tebalkan lagi lapisan karamel tu gandakan la susu dan telur.Maksudnya susu cair jadi satu tin dan kuning telur jadi 6 biji...auchhh...lemak berkwim dan kolestwol jd up u...takut jawum timbang takleh nak tunjuk angka je kang..haaa haaa..sindrik jawabss..Tapi bagi biji kuning telur dgn 1/2 tin susu tu dan cukup sesuwaiii nyah..
Bahan Adunan Kek:
- 70 gm gula kastor
- 135 ml air
- 45 ml minyak masak..jgn minyak urut ye..
- 3 biji kuning telur
- 140 gm tepung gandum*
- 1 sudu teh baking Powder*
Cara2:
- Campurkan bahan bertanda* dan ayak.
- Campukan kuning telur, air dan minyak.pastukan pukul sampai la sebati dan tuko kaler warna putis.KakIta tulih sampai gebu gitu..
- Lepas tu baru masukkan gula dan pukul lagi dan lagi dan lagi sampai adunan mengembang or naik skali ganda dari memula tu..
- Dah naik skali ganda masukkan sedikit demi sedikit tepung dan baking powder yg dah diayak tu menggunakan spatula or senduk kayu.Spatula la senang sebab nak campur adunan ni secara kaup balik bukan dikacau macam kacau dodol.
Harus ingat ekk...kaup balik adunan dgn lemah lembut..jgn kaso nanti merajuk..skank pegiw next step..
Merinque:
- 6 biji telur putih
- 70 gm gula castor
- 1 sudu teh cream of tar tar
- Pukul putih telur sampai berbuih banyakkkk dan nampak ala2 gebu. Aduhh lupa lak nak pesan sgala peralatan kena kering ye..tak mau ada basah.pastu jgn ada sebesar zarahpun putih telur tu campur ngan kuning telur.Tapi jangan tanya aku kenapa..aku pun ikut je pesan mak i tu..hehe..anak baik...
- Bila dah berbuih halus masukkan la gula dan cream of tar tar tu. pukul dgn speed yg laju sampai la adunan ni kental. Maknanya kalo tuang pun tak mau jatuh..alaa macam nak buat pavlova tu...haa camtu aaa..
- Bila dan kental masukkan 1/3 dulu merinque ni ke dalan adunan kek tadi.Gaul perlahan dengan lemah lembut..sama..guna kaedah kaup balik gitu..sampai la adunan dah sebati mesra.
- masukkan lagi baki merinque dan ulangi cara yg sama..kaup balik dengan perlahan dan lemah lembut..
- Dah setel bahagikan la kepada beberape bahagian, ikut bape kaler kowang nak letak.
- Bila dah buh kaler letak la kat karamel yg kowang ketepikan tadi...jgn sampai tak jumpa laks mana kowang letak karamel tu...>_<
- Cara nak letak kek tu selang seli la macam buat kek marbel...
- Memula buh 3 senduk kaler pertama, pastu 3 senduk kaler kedua, pastu 3 senduk kaler ketiga...ulangi step ni sampai la 3/4 adunan.
- Pastukan kurangkan jadi dua senduk setiap kaler...pastu 1 senduk je...sampai la adunan habis buh kat loyang tu..
Aku preheat oven selama 5 menit dgn suhu 170'c.Kaedah steam bath ni yg buh air dalam loyang lain, loyang kek tu letak dalam loyang ada air then bako.Seeloknya boh air panas terus..
Nasihat mak saye guna api bawah je..yess aku follow Nasihat mak saye,bako selama satu jam.Ha! lagiw satu... kal0 nk p0t0ng kek niw..pasti kan ianyew bet0y2x dh sejuk...
kek niw cedap dimakan bile waktu ptng..kirew minum ptng la....
ariw saye dan kuarge pernah mkn kek ni semase minum ptng..perghh!mmng cedap gilew....
No comments:
Post a Comment